Enerji Mühendisliği Anabilim Dalı

Enerji Mühendisliği Anablim Dalı Başkanı 

Prof. Dr. Tahir YAVUZ


 

Enerji Mühendisliği Anabilim Dalı Sekreteri

Neslihan KARACA

Tel: 0312 246 6665

 

ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI İŞLEYİŞ VE UYGULAMA ESASLARI

2024-2025 BAHAR YARIYILI AÇILACAK DERSLER

 

GİRİŞ

Çağımız insanını ve gelecekte yeni kuşakları taşıyacak dünyamızda yeni gelişimler, darboğazlar, çözümsüzlükler, küresel ısınma başta olmak üzere çevre sorunları ve değişik alanlardaki gereksinimleri içeren tüm süreçlerle ilgisi bulunan olan en önemli aktörlerden birisi enerjidir. Enerjinin böylesi bir ağırlıkla dünyadaki hemen her konu ile ilintili olması, geniş bir yelpazeye yayılan disiplinler arası bilgi tabanında yenilikçi çözümler üretebilecek enerji mühendisleri ve enerji yöneticilerinin eğitimini gerekli kılar. Aynı bağlamda, fosil kökenli yakıtların tükenir olması, giderek artan enerji fiyatları, taze su kaynaklarının azalması ve sera gazı salımları karşısında; sürdürülebilir AR-GE program ve faaliyetlerinin çoğu kez ulus sınırlarını da aşacak işbirlikleri ölçeğinde geliştirilerek uygulanmalarını ve teknolojik çıktılarından disiplinler arası bir şekilde yararlanılmasını gerekli kılmaktadır. Gelecekte nükleer santrallerin ülkemizde de uygulanma olasılığı bu enerji türünü de kapsayacak yeni bir ulusal yol haritası doğrultusunda teknoloji geliştirme ve yetkin personel yetiştirme konularına ağırlık kazandırmıştır. 

Başkent Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü altında açılan, Enerji Mühendisliği Ana Bilim Dalı, enerji alanında faaliyet gösteren sektörlerde çalışma alanı olarak hedefleyen tüm mühendislere alanlarında derinlik kazandıracak bilgi birikimini sağlamak ve çalıştığı kuruluşa Tez boyutu ile çare olacak enerji odaklı Yüksek Lisans Programları olarak sunulmaktadır.

  1. Tezli Yüksek Lisans Programı
  2. Tezsiz Yüksek Lisans Programı

Anabilim 2008 -2009 Akademik yılında açılmış ve ilk mezunlarını 2009-2010 Akademik yılı Bahar döneminde vermiştir.

Bu program, Üniversitenin mevcut tüm mühendislik bölümlerinin eğitim kadrolarını, eğitim ve laboratuvar olanaklarını kullanmakta, ayrıca çok geniş ulusal ve uluslararası işbirliği ağını değerlendirerek enerji mühendisi kavramını yeni bir boyuta taşımaktadır. Böylelikle mezunlarının enerji ve çevre konularında her tür sorunu uzun solukta çözebilecek kültüre, yenilikçi karaktere, en son teknoloji bilgilerine ve mühendislik becerilerine sahip olmaları hedeflenmektedir. “Sürdürülebilirlik için sürdürülebilir enerji” stratejilerini ve yol haritalarını geniş bir işbirliği ve yenilikçilik platformunda oluşturabilecek mühendislik kültürünün de verilmesi bu hedefler arasında yer almaktadır.

Enerji Mühendisliği Yüksek Lisans Programı tüm mühendislik, mimarlık, teknik eğitim/teknoloji fakülteleri ve fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, astronomi, matematik ve biyoloji bölümleri lisans programları mezunlarına açıktır.

 

ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI VİZYON VE MİSYONU

Vizyon: Enerji ve Yenilenebilir Enerji alanlarında, evrensel ölçekte bilgi, teknoloji ve hizmet üretmek, bölgesel, ulusal ve uluslararası seviyede ihtiyaç duyulan bilimsel ve teknolojik çalışmalara çok yönlü etkin katkı sağlayan bir bölüm olmaktır.

Misyon: Enerji ve yenilenebilir enerjiler alanlarında   bilimsel araştırmalar yapmak,   akademik formasyona sahip  teknoloji üretebilen ve bu teknolojileri kullanan  ve çözümler üretebilen eleman yetiştirmektir.

 

ENERJİ  MÜHENDİSLİĞİ  ANABİLİMDALI EĞİTİM AMAÇLARI VE PROGRAM ÇIKTILARI

Enerji Mühendisliği Anabilimdalı  Programının eğitim amaçları ve öğrenme çıktıları, “Ders-Program Kazanımları Matrisi” ile belirlenmektedir. Dersi veren öğretim elemanları derslerinin program öğrenme çıktılarını karşılama oranlarını izlemektedir. Enerji Mühendisliği programının eğitim amaçları ve öğrenme çıktılarına ilişkin ölçme ve değerlendirmeler sistematik olarak yapılarak iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir. Her ders için Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) göre öğrencilerin iş yükü kredileri tanımlanmış ve Enerji Mühendisliği bölüm web sayfasında bulunan bilgi paketinde tüm paydaşlarla paylaşılmaktadır.

 

Eğitim Amaçları

E-EA-1: Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, sorunları tanımlayabilen, analiz edebilen, , alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilen,

E-EA-2: Mesleki özgüven ve ahlaki sorumlulukla, inovatif öngörülü ve girişimcilik özelliğine sahip, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilen ve öğrenmesini yönlendirebilen, yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilen,

E-EA-3: Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilen; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilen, alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilen,

E-EA-4: Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eden,  sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olan.

 

Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

PY1-  Enerji alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.

PY2- Enerji alanında  uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi verir,

PY3- Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir.

PY4- Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğretir.

PY5- Enerji mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.

PY6- Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir.

PY7- Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.

PY8- Çok disiplinli takımlarda liderlik yapar, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirir ve sorumluluk alır.

PY9- Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.

PY10- Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler.

PY11- Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uyar.

 

ENERJİ ALANINDA UZMANLAŞMAYA DAVET

 

Enerji Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Eğitim Amaçları ve Eğitim Amaçları Program Yeterlilikleri  İlişki Matrisi aşağıda Tablo’da verilmiştir.

 

Tablo: Eğitim Amaçlar Program Yeterlilikleri Yeterlilikleri İlişki Matrisi

 

Program Yeterlilikleri (Çıktıları)

Eğitim Amaçları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

E-EA1

X

X

X

 

 

 

X

X

 

 

 

E-EA2

 

 

X

X

X

X

 

 

 

 

 

E-EA3

 

 

X

 

 

 

 

 

X

 

X

E-EA4

 

 

X

 

 

 

 

 

 

X

X