Biyoteknoloji Anabilim Dalı

Biyoteknoloji Anabilim Dalı Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Orhan Erdem HABERAL


 

Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı Sekreteri

Fatma Nur Turaman

Tel: 246 6662

 

BİYOTEKNOLOJİ ANABİLİM DALI UYGULAMA  VE İŞLEYİŞ ESASLARI

2024-2025 BAHAR YARIYILI AÇILACAK DERSLER

 

GİRİŞ

Biyoteknoloji kelime anlamı olarak insan, hayvan ve bitki hücrelerinin fonksiyonlarını anlamak ve amaca uygun şekilde değiştirmek amacıyla uygulanan çeşitli yöntem, işlem ve biyosüreç temelli üretimi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Biyoteknoloji moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, biyokimya, fizyoloji gibi yaşam bilimlerine ek olarak mühendislik bilim alanlarını da içeren multidisipliner yaklaşım ile araştırma yapılan bilim alanıdır.

Başkent Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü altında açılan, Biyoteknoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı, biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren sektörlerde çalışma alanı olarak hedefleyen tüm mühendislere alanlarında derinlik kazandıracak bilgi birikimini sağlamak ve çalıştığı kuruluşa Tez boyutu ile çare olacak biyoteknoloji odaklı Yüksek Lisans Programı olarak sunulmaktadır.

  1. Tezli Yüksek Lisans Programı

Bilim alanının doğasına uygun olarak, Biyoteknoloji Anabilim Dalı üniversitemizin Tıp, Mühendislik, Fen Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinin alanında deneyimli öğretim üyelerinin katılımları ve katkıları ile 2017 yılında kurulmuştur. Anabilim Dalı’nın misyonu, yüksek nitelikli, disiplinlerarası bakış açısını benimseyen, ulusal ve uluslararası düzeyde biyoteknoloji alanında çalışma yapan tüm disiplin ve alt disiplinlerde yenilikçi ve öncü araştırmaların içerisinde yer alabilecek, bilimsel rekabet gücü yüksek ve eğitimini uygulama ve üretime dönüştürerek toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretebilen lisansüstü mezunların yetiştirilmesidir. Anabilim dalımız bünyesinde açılmış olan Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı’nın amacı multidisipliner kadrosu ile gereken akademik eğitimi vermek ve bilimsel ortamı sağlamaktır. Programın deneysel çalışmaları Transplantasyon ve Gen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde bulunan araştırma laboratuvarları ve uygulama alanlarında yapılacaktır.